Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КРАСОТА: Добре подредената маса е истинската сцена за изисканата вечеря.
КРАСОТА: Добре подредената маса е истинската сцена за изисканата вечеря.
Добрите готварски умения на домакинята са основният елемент за незабравимата вечеря.
Наредбата на масата обаче е решаваща за това как ще бъде "поета" кухнята в стомаха.
Гостите в дома на онази домакиня, която държи не само не съдържанието, а и на формата, трябва да знаят, че подреждането на масата по строго определен ред не е педантизъм, а е истинско удоволствие.
Като всяка игра и церемонията по подготовката за яденето си има своите правила.
Една красиво подредена маса е най-добрата сцена за проявата на майсторството в кухнята на домакинята, казва италианският експерт по етикеция Никола Сантини.
Първото основно правило, което трябва да се спази, е никога да не се слага пластмасова бутилка вода на масатапри важна вечеря или обяд. Също толкова недобре дошли са и хартиените салфетки.
Стъклена кана за вода,
по възможност нешарена,
а семпла и прозрачна,
е най-добрият начин за поднасяне на водата.
Нареждането на чиниите на масата трябва да започне от поставката-поднос под тях, която не трябва да бъде отмествана изобщо по време на яденето.
Върху нея се поставя по-плоската чиния, а после и по-дълбоката.
Вдясно от чиниите се поставя ножът, обърнат с острието към тях, а до него и лъжицата.
Вляво пък се нареждат максимум две вилици в зависимост от менюто.
Приборите за десерта
се нареждат над горната
част на чиниите,
като правилото е, че ножчето и лъжичката трябва да сочат с главите си надясно.
Вляво от чиниите се поставя салфетка, сгъната на триъгълник или правоъгълник. Екстравагантните форми на сгънати салфетки по средата на чинията в стил "селски банкет" не са за препоръчване.
Индивидуалната чинийказа хляб се поставя горе вляво от чиниите. Същото важи и за чинията за салата.
Желязното правило е, че това, което се яде, е вляво. Това, което се пие, е вдясно.
Т.е. чашите са вдясно, като тази за вода е най-близо до чинията и трябва да е подравнена с върха на ножа.
Колкото и да е броят
на приборите, винаги трябва да се използва първи най-външният от тях
На закуска никога не се използват повече от две чаши. На вечеря пък броят им може да е по-голям - максимум до четири.
Ако сервираните вина са повече от четири вида, трябва първо да се отнесат използваните чаши, след което да се донесат нови.
Винаги си избърсвайте устата преди и след всяка глътка!
Ако шампанското или вино от рода на италианското газирано "спуманте" се пие като аперитив, се препоръчва източена чашка от вида flute.
Ако пък се пие като придружаващо вечерята вино или за тост,
по-добра е чашата с разлята купообразна форма
Друго правило е, че сол и пипер не се предават никога от ръка на ръка.
Те просто се поставят близо до онзи, който ги е поискал.
Никога на масата не се слагат клечки за зъби!
Между другото, усмивките в стил 64 карата са за препоръчване само преди консумирането на салатата. След това никога не се знае какво е останало по зъбите ни.
ИЗКУСТВО: Истинско умение е подреждането на приборите на масата. Всичко е подчинено на строги правила, които трябва добре да се познават.
ИЗКУСТВО: Истинско умение е подреждането на приборите на масата. Всичко е подчинено на строги правила, които трябва добре да се познават.
НАУКА: Чашите задължително се съобразяват с питиетата.
НАУКА: Чашите задължително се съобразяват с питиетата.