Статиите на 1001 Рецепти

Какво сервиране да изберем при специални случаи

Искате да организирате в дома си официална вечеря за някой специален случай, като празнуването на рожден ден или Нова година, но не знаете как да създадете тържествената обстановка, менюто, напитките и приятното обслужване от ресторантите? Приготвила съм ви няколко важни съвета от ресторантьорския бизнес! Така ще успеете да създадете добро настроение у гостите си, да допринесете за сплотяването на компанията и ще повишите популярността си на отлична домакиня.

Ако обемът на гостите е по-голям, масите се подреждат според случая - в права линия или във форма на буквите П, Т, Ш, за да се създаде по-интимна атмосфера и да се осигури контакт между гостите. Ако броят на гостите е по-малък, може да се подреди каре-маса. Масите трябва да са идентични и да бъдат стабилни. Разстоянието между столовете трябва е около 20 см. По принцип на масите се слагат бели покривки и върху тях се слагат в красива форма украси от цветя и нежна зеленина. Цветята на масите трябва да са поставени в ниски вази - жардиниера.

Как да подредим масата?

При по официалните събирания пред всеки стол на 2 см от ръба на масата се слага подложна чиния с диаметър 25 см и сгъната салфетка на дъното. Отдясно се поставят голям нож за основното ястие, среден нож за топлото предястие, лъжица (ако има включена супа) и среден прибор за студеното предястие. Отляво се подреждат една голяма и две средни вилици. Зад подложната чиния, или ако тя липсва, на 27 см от ръба на масата, успоредно на него се подреждат ножче и малка виличка за десерта, като дръжката на ножчето трябва да сочи надясно, а тази на виличката – наляво. Ако към вечерята има плодове, за тях приборите се поднасят при сервирането им.

При подреждането на чашите при върха на големия нож първо се поставя чашата за безалкохолните напитки, до нея вдясно е тази за аперитива, зад тях в редица са чашите за бяло (преди ножа за топло предястие) и червено вино (срещу ножа за основно ястие). При събитие като Нова година чашата за пенливо вино се поставя вляво до тази за червено. Важно е да се знае, че всички чаши се поставят с отвора нагоре.

Преди посрещането на гостите на масата се сервират хлябът и плодовете. Когато гостите пристигнат, сервирането започва с наливането на безалкохолните напитки, след това трябва да се поднесе аперитивната напитка. Преди поднасянето на следващата напитка или ястие се прибират чашите, чиниите и приборите, които вече са ползвани. Десертът можете да сервирате, когато масата е напълно почистена от трохите и приборите.

Ако ще се събирате с повече приятели и за по-кратко време е подходящо за изберете мини варианта на приемите, при които основа е самоoбслужването. Те се характеризират с голямо количество и асортимент от красиво оформени плата със студени ястия, десерти и напитки.

Подготвя се блок-маса - напитките, ястията, чиниите и чашите се подреждат предварително, успоредно на страничния ръб, а приборите в купчина. Домакинът само поднася аперитивните напитки и при десертите – газираното вино, сладоледа и кафето. Това са основните правила при посрещането на гости, а според повода, гостите и вкуса на домакина могат да се добавят и променят много неща. Надявам се статията да ви е била полезна и да смаете приятелите и близките си при следващото им гостуване.

Краси Енева

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2024 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.