събота, 10 юли 2010 г.

0048: Подреждане на масата и сервиране на ястията

Сервизи за поднасяне на ястия


Най-голяма употреба в домакинството имат порцелановите сервизи, които включват: чинии за предястия - плоски средноголеми, дълбоки чинии за супа, чинии за основно ястие - плоски големи, чинии за десерт, купички - предимно за десерт (кисело мляко, компот и др.), плата, супници, сосиери, салатиери, фруктиери.

Чаши за чай или мляко, чаши за турско кафе и кафе-еспресо и чаши за шварц-кафе и разтворимо (нес) кафе със съответна чинийка към тях, кани за гореща вода, мляко, чай, коктиери за варени яйца.

Стъклените сервизи се използват в домакинството предимно за десерти и напитки. Сервизите за десерти (компоти, торти и др.) включват главно чинийки и купички, както фруктиери, бомбониери, стъклени подноси, малки съдове за ядки.

Сервирането на десерти в стъклен сервиз внася изящност на масата.

Сервизите за напитки включват: чаши за вода и безалкохолни напитки (200 мл), чаши за високоалкохолни напитки - ракии, водки (100 и 50 мл), чаши за коняк и ром (50 и 100 мл), чаши за уиски (200 мл), чаши за вермут (200 мл), чаши за бяло вино (100 мл), чаши за червено вино (150 мл), халби за бира (300 и 200 мл), кана за вино, бира, вода и др.

Салфетките са много важен елемент на масата за хранене. Освен за предпазване от изцапване, за изтриване на устата и в някои случаи на ръцете те са необходими и при поднасяне на хляб и прибори.

Независимо дали ще бъде поднесен в панерка или чинийка, хлябът тябва да бъде покрит със салфетка.

Тази салфетка (за предпочитане платнена) се оформя на "пликче" като се сгъва на четири, поставя се в панерката или чинийката, повдига се само горният й край и се поставя хлябът, след което той се покрива отгоре с повдигнатия край на салфетката.

Добре подбраните сервизи и прибори за поднасяне на ястията внасят изисканост и красота.
------------------------------------------------------
© 2010,Румяна Иванова - автор,All rights reserved!

Няма коментари:

Публикуване на коментар