Масова култура или как, защо, и къде ножът и вилицата са си на мястото

Масова култура или как, защо, и къде ножът и вилицата са си на мястото

© Ралица Янева

Изборът на менюто и качеството на храната са важни, но не са достатъчни за удоволствието от времето, прекарано на масата. От голямо значение са подредбата й, както и маниерите на хранене на присъстващите. Всички прибори за хранене – чинии, лъжици, вилици, ножове и чаши имат точно определени места. Не е важно дали вие самите ще подреждате масата, или сте гости и сядате да се храните. Важното е да знаете обаче как да използвате комплектите подредени около чинията ви - кои са вашите, за какво и кога да ги използвате и откъде да започнете.


Масата и чантата


Сядането е препоръчително да става от дясната страна на стола (т.е. с левия хълбок). Ставането е по същия начин. Добре е да отбележим, че не се препоръчва ставане от масата по време на хранене освен в краен случай. Ние, жените, във всеки момент искаме да погледнем как изглеждаме, имаме ли достатъчно червило и дали пък някое нахално стръкче от зелената салата не се е залепило за зъбите ни... Според правилата на етикета по време на официални вечери или обеди е по-добре да се опитаме да не напускаме масата. Дамската чанта се слага или зад гърба (между него и облегалката на стола), отстрани между вас и страничните подлакътници на стола или под него на земята. (Само в българската култура това се възприема като поличба за безпаричие.) Чантата не се закача на облегалката, за да не пречи на сервитьорите, докато ви сервират.




Кое, къде и как


Познаването на правилата за подреждане на маса дава възможност още докато сядате да разберете колко хода ястия са предвидени в менюто. За целта е достатъчно да преброите вилиците, да погледнете дали от дясно има лъжица и да прибавите към сбора десерта. След като сте наясно какво да очаквате, ще можете да се храните с мярка и няма да се стигне до "ама достатъчно ми е, аз не мога повече, благодаря…". Съществува и друго правило на етикета, което казва, че от всичко, което е сервирано на масата, трябва да се опита.
Около основната чиния са подредени толкова прибора, колкото ястия ще се сервират в реда на поднасянето им. Отдясно на нея е мястото за ножовете и лъжицата за супа. На много официални вечери може да е сервирана и специална виличка, която е за морски деликатеси. Тя стои първа на дългата редица преди лъжицата за супа и ножовете. Остриетата на ножовете са винаги обърнати към чинията, т.е. навътре. Приборите се поставят на един хоризонтален пръст разстояние (2 см) от ръба на масата.


Супата се загребва към центъра на чинията. Поднася се към устата, като лъжицата се държи в странично положение. Противно на известната практика да накланяме чинията към себе си, тя всъщност се накланя към центъра на масата, за да се изяде цялата супа. Показвате, че сте приключили с нея, като оставите лъжицата в чинията си.


Отляво на основната чиния са подредени вилиците. Отгоре над нея са поставени приборите за десерта. Ако са малки нож и вилица, тогава дръжката на ножа е на дясно, а дръжката на вилицата - на ляво. Десертът се яде с вилицата. Ако са лъжица и вилица, дръжката на лъжицата е на дясно, а на вилицата - на ляво. В този случай десертът се яде с лъжицата, като вилицата се използва за помощ да се побутват хапки от десерта към лъжицата.


Чаши, салфетки и подробности


Чашите се разполагат в горния десен ъгъл на основната чиния точно над ножовете. Обикновено най-лявата е за водата и тя остава до края на храненето на масата. Другите чаши се подреждат според реда на ястията след нея. В случаите, когато сте на официална вечеря, те се отсервират едновременно с чиниите на ястията, за които са предназначени.


В горния ляв ъгъл над основната чиния е мястото на чинийката за хляб или за салата. Хлябът се чупи на залчета (по едно на всяка хапка) и ако решите да го намажете с масло, това трябва да стане именно в тази чинийка.


Мястото на текстилната салфетка е или върху основната чиния или от ляво след последната вилица. След като седнете на масата, поставете я върху скута си. В случаите, когато се наложи да станете от масата за кратко, оставете я на стола. Като цяло тя се използва само за леко попиване на устните. Преди окончателното ставане тя се връща на масата (този път от ляво) откъм чистата страна, леко сгъната.


При етикета за хранене все още важи старото правило, че храненето се започва от най-отдалечените прибори, т.е. отвън навътре. Когато отпивате от чашата, ножът и вилицата се поставят вътре в чинията, а не подпрени на нея. Вилицата е обърната със зъбците, а острието на ножа, сочещо към средата на чинията, се слага под нея. За да покажете, че сте приключили с храненето, необходимо е да поставите приборите си отново в чинията, но успоредни един на друг.


По време на хранене да не забравяме учтивите фрази като "Добър апетит!" и "Наздраве!", както и похвалите към домакина и неговите кулинарни умения. Поддържането на разговора и избора на теми са още едно умение, за което предстои да говорим.


Това е текст от списание НЕЯR, което излиза всеки трети петък с Дневник.