Блогът на Мастъра

Това, което прави живота интересен, е възможността да осъществиш мечтите си - Паулу Куелю, Алхимикът

Как да се държим на коктейлите

Не всеки е свикнал с тънкостите на светското поведение и това е нормално - на повечето от нас не ни се налага всеки ден да присъстваме на разни официални събития. Именно затова в момента, в който ни поканят на коктейл, някои от нас се оказват неподготвени.

Но да започнем от началото. Коктейлът е вид парти, което се класифицира като официално или полуофициално (и на което има коктейли). То е по-малко официално от официална вечеря. Често коктейлът предхожда именно такава вечеря. Ако случаят е такъв, трябва да се облечем като за официална вечеря, но ако е само коктейл, можем да се придържаме към полуофициалния вариант.

Облеклото

Най-общо трябва да се спрем на тъмен костюм и вратовръзка. Цветовете все пак могат да варират в зависимост от мястото на събитието - ако е коктейл у приятели, партито е по-малко официално, отколкото ако става дума за бизнес събиране в скъп хотел, и тогава ти би могъл да излезеш от тъмния цвят. Материите са според сезона.

Най-добре е, ако не си сигурен точно какво трябва да е облеклото ти и на поканата не пише, да попиташ домакина. Във всеки случай, винаги, когато имаш съмнения колко официално да се облечеш, предпочети по-официалния вариант. По-лесно е да свалиш смокинга и да останеш по риза, ако се окаже, че си прекалено официален, отколкото да се свреш в ъгъла, когато откриеш, че всички са свръх официални, а ти си без вратовръзка.

Поведението ти

Много е важно, особено ако става дума за бизнес коктейл, да пристигнеш навреме. Да подраниш е признак на лош вкус. Колкото до прословутото малко закъснение, което било учтиво, би могъл да си позволиш пет минути, но в никакъв случай не пристигай половин час по-късно - това не е учтиво. Най-добрият вариант си остава да си точен.

Останалите хора

Предполага се, че знаеш кои ще са хората, които ще присъстват на събитието. Затова, ако има някой или някои сред тях, с които искаш да се запознаеш, да затвърдиш контакти, или просто да поздравиш, не пропускай да го направиш. Не забравяй да се обадиш на хората, които познаваш, и се запознай с тези, към които имаш интерес. Коктейлът е събитие, което е изключително подходящо за създаване на бизнес контакти, затова възползвай се.

Разбира се, недей да прекаляваш с това. Не забравяй, че хората все пак са дошли да се забавляват, а не да слушат цяла вечер за твоите велики бизнес идеи, които имат нужда от тяхното внимание и подкрепа. Ако прекалиш, по-вероятно е да постигнеш обратния ефект.

Говорейки за запознанства, трябва да знаеш, че винаги е по-учтиво някой да те представи, а не ти сам да се представяш. Затова намери общ познат с човека, с когото искаш да се запознаеш. Ако обаче няма такъв, допустимо е и сам да се представиш.

При представянето ръкостискането ти е много важно - то трябва да показва стабилност и увереност. Освен това е добре да се усмихваш - положителното ти отношение към света при всички случаи ще се хареса на околните.

Освен това, докато говориш с хората, недей да се оглеждаш, сякаш си търсиш по-интересни събеседници. Когато някой говори, гледай го в очите.

Ако искаш да се откопчиш от някого, направи го елегантно, като помолиш за извинение. Като стана дума, добре е да знаеш нещо за извиненията. В българския език има един много неуместен израз, който обаче се използва доста широко - Извинявам се. Това не е особено учтиво - все пак идеята не е сам да се извиниш, а околните да те извинят. Затова много по-добре звучи Моля да ме извините или в краен случай Извинете.

Разговорите...

Винаги е добра идея да започнеш с нещо по-леко, дори да ти се иска да обсъдиш с въпросния човек проблемите на съвременната астронавтика. На коктейл хората не са готови веднага да заговорят на някаква бизнес, научна, философска и т.н. тема. Затова започни полека.

Темите, които засягаш, не трябва да са свързани с емоции - на коктейл не е добре да се говори нито за религия, нито за политика. Грубият език и мръсните вицове са абсолютно забранени. Единственото изключение е, ако някой по-висшестоящ започне да разказва нещо такова. Ако нямаш какво да добавиш по темата, по-добре замълчи, отколкото да кажеш нещо, само за да се намираш на приказка.

Визитките

Добра идея е да имаш в себе си. Направо е задължително, ако смяташ от този коктейл да завържеш някакви полезни връзки. Само недей да заставаш по средата на стаята и да раздаваш визитките си на всеки, който мине. Идеята е да даваш данните си на този, който се интересува от тях. Затова най-подходящо е, ако си дадеш визитката, след като ти я поискат или поне след като усетиш в отсрещната страна някакъв интерес към твоята особа. Подаването на визитка е много подходящ жест за приключване на разговор - даваш я, казваш, че се надяваш да имаш случай да се срещнеш отново с въпросния човек, и се оттегляш.

Никога не давай свои визитки, които не са в добър вид. Ако картичките ти носят материално свидетелство за кафето, което си пил сутринта, мястото им е на боклука. Също така, визитка, на която телефонният ти номер е поправен отгоре с химикал, също не говори добре за притежателя си. Визитката ти трябва винаги да е изрядна - чиста и не намачкана.

Когато ти подадат визитка, погледни я за миг - така показваш интерес. Можеш да направиш учтив коментар за титлата на човека или за дизайна на картичката му. Прибери визитката във вътрешния джоб на сакото си, а не в задния джоб на панталона си.

Пиенето

Питиетата на коктейла са безплатни, но това не е причина да се постараеш да изпиеш възможно най-много. Целта не е да паднеш под масата, а да се включиш в партито с така нареченото Социално пиене. Не допускай да обръщаш чашите, без да си ял преди това - трябва да си си подложил достатъчно добре, за да не се напиеш от първия коктейл. Пий бавно и, ако има такава възможност, след всяка алкохолна напитка пий чаша вода.

Ако има бира, в никакъв случай не пий от бутилката или от кутийката!

Дръж чашата си в лявата си ръка, за да може дясната да е свободна за евентуални ръкостискания. Дръж чашата ниско, за да не ти замръзне ръката от студената напитка.

Предпочитай по-семплите и изискани коктейли пред онези с многото чадърчета - така ще изглеждаш доста по-сериозен и стилен.

Храната

На коктейлите често има някакви хапки, ордьоври. Колкото и да са вкусни, не забравяй, че целта на събитието не е да ядеш. Първо поговори с хората и чак след това си вземи от храната.

Ако има шведска маса, не си взимай от всичко наведнъж, колкото и да ти се иска. Вземи си няколко неща, след това се върни пак - няколкото курса до масата са далеч по-малко забележими от препълнената чиния, с която едва си проправяш път сред елегантните рокли на дамите.

Избягвай храни, които могат да доведат до инциденти като особено неприятно окапване или разни неща между зъбите. Ако ядеш маслина, изплюй костилката в кърпичката си. Това важи и за клечките на хапките. Тези неща не се хвърлят по пода.

Персоналът

Бъди учтив към хората, които те обслужват на коктейла - това, че ти сервират, не ги прави по-долни от теб. Пази добрия тон и вежливостта.

Накрая

Не забравяй да благодариш на домакина, който те е поканил. И не забравяй, че целта ти, отивайки на коктейла, е да покажеш най-добрата си страна.

в-к Ден