Опитайте се да преоткриете всичкото многообразие от емоции, които събужда чашата хубаво кафе. Станете свой личен дегустатор – дегустацията винаги е доста субективен процес, така че е най-добре да разчитате на собствените си усещания!

Вкусът на кафето е общото впечатление от аромата, леката му киселинност и консистенцията му. Миризмата на кафе ви е позната – тя има редица нюанси на подправки, карамел, цветя или шоколад.

Киселинността на кафето обаче е доста мътен термин. Тя не е кисел вкус, а онова, което придава на напитката освежаващ и ободряващ плодов или винен привкус.

Консистенцията е усещането, което получавате от допира на кафето до езика ви. Напитката може да ви се стори водниста или мазна, гъста или рядка.

Плътността на кафето се определя от концентрацията на кафени масла в него. Зависи от произхода на зърната и начина им на приготвяне. Например кафето от Южна Америка се отличава по консистенция от индонезийското кафе.

Скорошни изследвания доказаха, че особеностите на вкуса на кафето зависят до голяма степен от дейността на гъбичките, развиващи се в кафените зърна. Проучване на тези гъбички ще помогне за създаването на различни видове кафе с необичаен вкус. На същия принцип се приготвят вина и сирена.

Силата на кафето не е концентрацията на кофеин в него, а наситеността на напитката с определен вкусов нюанс. Тъй нареченото слабо кафе е кафе с хармоничен и нежен вкус.

Кафето помага на много хора да се разсънят по време на работа, но малцина знаят как е правилно да се пие то. Силното черно кафе се сипва в малки чашки от тънък порцелан. Кафето с мляко може да се сервира в чаши за чай, а капучиното се пие от дебели фаянсови чаши с обем от 150 мл.

Турското кафе не се разбърква, за да не се вдигне утайката от дъното. Затова е прието да се пие без лъжичка – захарта или се добавя в него предварително, или се пропуска. Напитката може да се подправи с щипка сол.

Не ви препоръчваме да пиете кафе на гладно, защото това може да предизвика киселини и след време дори стомашна язва.

Много хора обичат да пият вода от отделна чаша заедно с кафето. Водата откроява вкуса и аромата на кафето и помага на тонизиращия ефект на напитката да се прояви по-силно. Опитните кафеджии обаче първо пият глътка вода и чак после глътка кафе, така вкусът му се усеща по-интензивно и послевкусът се запазва по-дълго.

Някои дори препоръчват преди кафето да се изпие цяла чаша вода, която да промие вкусовите рецептори на езика за адекватно възприятие на вкуса. Това обаче е малко прекалено Пиенето на кафе е добре да завърши с глътка от ободряващата напитка, а не с глътка вода.

В източните страни е прието кафето да се подправя с карамфил, кардамон или джинджифил. Напитката се комбинира отлично и с коняк, ликьор или други силни спиртни напитки. Важно е обаче да бъдат висококачествени. Можете да ги добавите в кафето или да ги пиете отделно.

С кафето е прието да се сервират пасти, кексове и бисквити. Често се предлага и лимон на резени. Кафето се сервира горещо и се пие бавно. Наслаждавайте се на всяка глътка, без обаче да забравяте, че напитката може да изстине. Изстинало кафе не се претопля – това вече няма да е кафе. По-добре да пиете кафе, изстудено в хладилника.

Според американски учени хората, които пият сутрин по няколко чаши кафе наведнъж не постигат оптималния му ефект, тъй като с времето нивото на кофеина в мозъка се понижава и възниква чувство за сънливост. Кафето е по-добре да се пие на малки порции през целия ден с интервали от около час.